VEGETABLES USED FOR MAROR (Yerushalmi Halachah 5 Daf 18a)
משנה ואלו ירקות שאדם יוצא בהן ידי חובתו בפסח בחזרת ובעולשין ובתמכה ובחרחבינה ובמרור
(Mishnah): The following vegetables may be used as the bitter herbs - Chazeres, Ulshin, Tamcha, Charchavina, and Maror (see below).
יוצאין בהן בין כמושין אבל לא כבושים ולא שלוקין ולא מבושלין
He fulfills his obligation even if they are withered, but not if they are pickled, heavily boiled or cooked.
ומצטרפין בכזית
All of these species can combine to form the required amount of a k'zayis.
ויוצאין בקלח שלהן ובדמאי ובמעשר ראשון שניטלה תרומתו ובמעשר שני והקדש שנפדו
One can use their stalks, vegetables of Demai, of Maaser Rishon that had its Terumah separated and of Maaser Sheni or Hekdesh that were redeemed.
גמרא בחזרת חסין. בעולשין טרוקסימון. ובתמכה גנגידין. בחרחבינה רבי יוסי בר' בון אמר רבי יסי חלי. ובמרור ירק מר ופניו מכסיפין ויש לו שרף
(Gemara): Chazeres is Romaine lettuce; Ulshin is Troksimon; Tamcha is Gangidin; Charchavina - R' Yosi B''Y quoting Rebbi said it is Yasi Chali; Maror is a bitter vegetable that has a dark surface and oozes a white sap when it is cut and squeezed.
התיבון הרי חזרת מתוק
Question: Is there a species of Maror that is sweet?
הרי אינו קרוי חזרת אלא מתוק
Answer: That species is not called Maror; it is called Sweet Maror.
ר' חיי' בשם ר' הושעי' כל עצמן אין הדבר תלוי אלא בחזרת מה חזרת תחילתה מתוק וסופה מר כך עשו המצריים לאבותינו במצרים בתחילה (בראשית מז) במיטב הארץ הושב את אביך ואת אחיך ואח''כ וימררו את חייהם בעבודה קשה בחומר ובלבנים
(R' Chiya quoting R' Hoshia): The ideal species to use is Chazeres - just as Chazeres begins by tasting sweet and ends tasting bitter, so the Egyptians treated our forefathers in Egypt- first (Bereishis 47, 6), "...give the best of the land for your father and your brothers to dwell''; and later on (Shemos 1, 14), "And they embittered their lives with hard labor with mortar and bricks''.
בין כמושין. אית תניי תני אבל לא כמושין
(The Mishnah stated): "Even if they are withered'' - A Beraisa states "but not withered''.
אמר רב חסדא מ''ד כמושין בקלח מאן דאמר אבל לא כמושין בעלין
Resolution (Rav Chisda): The one that permits withered is referring to the stalk; the one who prohibited is referring to the leaves.
ר' חייה בשם ר' יוחנן זית כבוש אומר עליו בורא פרי העץ
(R' Chiya quoting R' Yochanan): One makes the blessing "Borei Pri HaEitz'' on a pickled olive.
ר' בנימין בר יפת בשם ר' יוחנן [דף יח עמוד ב] ירק שלוק אומר עליו שהכל נהיה בדברו
(R' Binyamin bar Yefes quoting R' Yochanan): One makes the blessing "Shehakol Nihyeh Bidvaro'' on a heavily boiled vegetable.
א''ר שמואל בר רב יצחק מתניתא מסייעה לר' בנימין בר יפת אבל לא כבושין ולא שלוקין ולא מבושלין אם בעיינן הם יצא בהם ידי חובתו בפסח
Support (R' Shmuel bar Rav Yitschak- Mishnah): But not if they are pickled, heavily boiled or cooked - if they are still present (in their original state), one should be able to fulfill his obligation with them! (Our Mishnah therefore proves that since they are no longer in their original state, their blessing consequently changes to "Shehakol'').
א''ר זעירה מאן ידע משמע מן ר' יוחנן יאות ר' חייה בר בא או ר' בנימין. לא ר' חייה בר בא
Question #1 (R' Zeira): Who is more knowledgeable in the statements of R' Yochanan - R' Chiya bar Ba or R' Binyamin? Surely it is R' Chiya bar Ba! (So why is the dissenting opinion of R' Binyamin being mentioned here?)
ועוד מן הדא מן מה דאנן חמיין רבנין עלין לברייתה ונסבין תורמוסין ומברכין עליהון בורא פרי האדמה. ותורמוסין לא שלוקין הן
Question #2: From the fact that we saw the Rabanan making the blessing "Borei Pri Ha'adamah'' on Turmusin (lupines) - but are Turmusin not heavily boiled?
אין תימר שנייה היא שאמרה תורה מרורים. [דף כא עמוד א (עוז והדר)] תורמוסין כיון ששלקן בטלה מרתן
Answer: The explanation of the Mishnah is that the Torah required a bitter taste but once a vegetable (such as Turmusin) has been heavily boiled, it loses its bitter taste, so it is no longer suitable as maror. However, the blessing still remains the same after heavy boiling.
א''ר יוסי בי רבי בון ולא פליגין זית על ידי שדרכו ליאכל חי אפי' כבוש בעינו הוא ירק כיון ששלקו נשתנה
(R' Yosi bar R' Bun): They (R' Chiya and R' Binyamin) do not disagree - An olive, since it is usually eaten raw, even if pickled it is still considered to be the same and the blessing remains unchanged. However, a vegetable only becomes edible after heavy boiling, so its blessing is "Shehakol''.