ZEVACHIM 97 (7 Av) - Dedicated in memory of Dr. Simcha Bekelnitzky (Simcha Gedalya ben Shraga Feibush) of Queens, N.Y., Niftar 7 Av 5757, by his wife and daughters. G-d-fearing and knowledgeable, Simcha was well known in the community for his Chesed and Tzedakah. He will long be remembered.

זבחים דף צ"ז ע"א

פסח ראשון ופסח שני, כמה זמן צריכים לינה? [תד"ה ופנית].

פסח ראשון פסח שני
לסלקא דעתך דשמעתין כל שבעה [1] בפשטות: אין טעון לינה כלל
לרבינו ברוך: טעון לינת לילה אחד [2]
למסקנא דשמעתין לינת לילה אחד [3] אין טעון לינה כלל

כיצד הוא דין מריקה ושטיפה לרבי ורבנן?

מה היא מריקה? מה היא שטיפה? האם צריך הגעלה בחמין?
לרבי כמריקת הכוס מבפנים בצונן כשטיפת הכוס מבחוץ בצונן צריך
לרבנן הגעלה בחמין שטיפה בצונן צריך

זבחים דף צ"ז ע"ב

האם אמרינן שעשה דוחה לא תעשה באופנים דלהלן?

לא תעשה שבמקדש לא תעשה ועשה
לרבא [4] אינו דוחה אינו דוחה
לרב אשי דוחה [5] אינו דוחה

-------------------------------------------------

[1] הנה בסוגין אמרינן בס"ד דטעמא דר' טרפון הוא דאמר קרא ופנית בבוקר והלכת לאהלך הכתוב עשאו לכולן בוקר אחד, ופירשו תוס' דהמשמעות שכולהו בוקר אחד משום שכל הז' הם תשלומין של ראשון לקרבן חגיגה, שיש לה תשלומין כל ז'. ולפי"ז דייקי דלא כרש"י בפסחים שאמר שלינה בפסח הוא רק לילה אחד, דכאן מבואר שבין כה צריך לינת ז' מצד החגיגה.

[2] רבינו ברוך בסוף התוס' הקשה מה גרע פסח שני ממנחה וממביא עוף שטעון לינה, וכתב דאי טעון פסח ראשון ז' אתי שפיר די"ל דפסח שני אין טעון לינה ז' אלא יום אחד וכו'.

[3] כן כתבו תוס' בהמשך דבריהם [וז"ל: והך דשמעתין נמי מעיקרא ס"ד דהוי כל ז' מטעמא דפרישית (דכולהו תשלומין דראשון), אבל לא קאי הכי, ע"כ. פירוש] דלמסקנא שאין טעמו של ר' טרפון מקרא דופנית בבוקר [דוכי אין פיגול ונותר ברגל], א"כ חזרנו בנו מהס"ד שטעון לינה כל שבעה. וכמפורש בספרי וברש"י בפסחים דפסח דלא טעון לינה אלא יום אחד.

[4] הנה הוקשה לגמ' דבאופן שנגע בשר חטאת פסול בבשר שלמים כשר הדין הוא שנפסל ואסור באכילה בלא תעשה, והקשתה הגמ' דנאמר שיבוא עשה של אכילת בשר קדשים וידחה את לא תעשה הזה. [אמנם קושיא זו אינה שייכת בשאר פסולים, היות שבשאר פסולים יש גזה"כ מפורשת שהם פסולים או יש בהם כרת ול"ש בזה שידחה העשה את הלא תעשה, ודוקא כאן שאפשר לאוקמי לקרא ד"יקדש" לענין אחר כגון שתאכל כחמור שבה בזה שייך לומר שאולי עשה ידחה לא תעה - תד"ה ניתי].

[5] והראיה מזה שחלק רב אשי על רבא ואמר שהטעם שאין דוחה כאן העשה את הלא תעשה הוא משום שיש כאן גם עשה ואין עשה, דוחה לא תעשה ועשה. [וכן נקטו כמה אחרונים].

עוד חומר לימוד על הדף