english
1)

למה נסמכה פרשת משפטים לפרשת מתן תורה?

1.

מהר"ל, גבורות ה' (פס"ו בתחילתו, עמ' ש"ה): 1 יצאנו ממצרים על מנת שיהיה לנו ה' לאלוקים, ולכן אחר יציאת מצרים באו עשרת הדברות, ואח"כ באה פרשת משפטים כי אחר שה' הוא אלוקינו, עלינו לקבל משפטו. 2

2.

מהר"ל, תפארת ישראל (פמ"ו, עמ' קמ"א ד"ה ואחר נתינת): במדרש- קדם למתן תורה (שמות 18:26) "ושפטו את העם בכל עת" ולאחר מתן תורה "ואלה המשפטים", והתורה מהלכת בתוך נתיבות משפט. ופירוש הדברים שהמשפט הוא היושר בעצמו ולכן הוא מתייחס אל ה' יתברך, כי גם התחתונים יכולים לעשות צדקה וחסד, אבל לא משפט מחייב שלא יהיה בו שינוי כלל, ולכן המשפט לאלוקים. 3 המשפט כתוב לפני ואחרי מתן תורה, להורות שהתורה היא אלוקית. התורה היא הטוב, אבל לא טוב אנושי אלא טוב אלוקי, ולכן יש משפטים לפניה ולאחריה.


1

אודות סדר הפרשיות, עי' לעיל, שמות 12:41:3:1.

2

כי כל 'אלוהים' יש לו משפט ואין הנהגה ללא משפט, וזו החומרה של המביא משפט לפני ערכאות כמבואר בשאלה הקודמת.

3

ע"ע בענין זה בנתיבות עולם, נתיב גמילות חסדים (פ"א עמ' קמ"ח, ד"ה ועוד יש לך לדעת), ועיי"ש עוד בפ"ג (בתחילתו, עמ' קנ"ה, ד"ה וזה אמרם במדרש), וכן בדרך חיים (פ"א מי"ח, עמ' נ"ט, ד"ה ומעתה יש לך).

שאלות על רש"י

2)

רש"י: כל מקום שנאמר 'אלה' פסל את הראשונים, 'ואלה' מוסיף על הראשונים: בודאי טעם הדבר ש'אלה' משמעו מיעוט, וא"כ, כשכתוב 'ואלה' להוסיף, צריך להבין מה כן מתמעט ממילת 'אלה'? ועוד- בכל מקום וי"ו מחברת, וא"כ פשיטא ש'ואלה' בא להוסיף?

1.

גור אריה: החידוש הוא שלמרות שכתוב 'אלה' שמשמעו מיעוט, כשיש וי"ו החיבור זה בא להוסיף, ואז לשון 'אלה' בא למעט אחרים- רק אלו מוסיפים על הראשונים, ולא אחרים. 1

2.

גור אריה: אם היה רק וי"ו החיבור הייתי יודע רק שגם הדברים דלהלן נאמרו מפי ה', ולכן כתוב "ואלה" לומר שהם שווים בחשיבותם (כי 'אלה' הוא לשון חשיבות). 2


1

כלומר- לעולם 'אלה' בא למעט, אך כשכתוב 'ואלה' זה לא בא למעט בדבר עצמו אלא שאחרים אינם בכלל.

2

נראה ש"אלה" ממעט כי זה לשון חשיבות- רק באלה נאמרו הדברים, ולא באחרים. לכן כשכתוב "ואלה" זה לא בא למעט אלא להפך- להשוות את חשיבות הדברים דלהלן לדברים דלעיל. שוב ראיתי שהרב הרטמן בהערותיו פירש ש'אלה' פוסל את הראשונים, 'ואלה' מלמד שהראשונים לא נפסלו והם שווים בחשיבותם לאחרונים. לענ"ד משמעות דברי הגור אריה לא כך, ועוד- לדבריו נמצא שלא מיעטת מ'אלה' דבר, אם כך- אל תכתוב 'אלה' לפסול ולא תצטרך 'ואלה' להכשיר. לכן נ"ל כאמור שזה בא להשוות את חשיבות האחרונים לראשונים, והכוונה לדברי חז"ל (מדרש רבה כאן) שנאמרו משפטים לפני ואחרי מתן תורה (-מינוי הדיינים בפרשת יתרו, וכאן פרשת משפטים), משל למטרונה (-שרה) שהולכת וכלי זיינה מלפניה ומאחריה, כפי שיבאר לקמן (שאלה 13, ועי' שאלה 5 ושאלה 12), ולכן הושוו הפרשיות- כי מבלעדי המשפט אין קיום לעשרת הדיברות. ע"ע בגור אריה בתחילת פרשת בהר (ויקרא 25:1) על מה שדרשו מ"אלה המצוות".

3)

רש"י: מה הראשונים מסיני, אף אלו מסיני: פשוט שכך, שהרי כל המצוות נאמרו בסיני?

1.

רא"ם: כל המצוות נאמרו למשה בסיני כשהיה לבדו 40 יום בהר, ואילו פרשת משפטים נאמרה במעמד הדיברות- במעמד כל ישראל, בקולות ובברקים. 1

2.

גור אריה: כל המצוות נאמרו מסיני, אבל יש מצוות שהן עיקריות וחשובות, ובשבילן ירד ה' על הר סיני 2 , ושאר המצוות נאמרו עמהן כי "תורת ה' תמימה" ומצוותיה אינן מתחלקות. 3

3.

גור אריה: שאר המצוות אמנם נאמרו למשה בסיני, אך לישראל הם נאמרו רק באוהל מועד או ערבות מואב, ואילו המצוות הללו נאמרו לישראל כבר בסיני.


1

גור אריה- לפני שאמר ה' למשה (דברים 5:27) "שובו לכם לאוהליכם". בכך פירש הרא"ם מדוע המשיך רש"י למה נסמכה פרשת משפטים לפרשת המזבח כמבואר בשאלה הבאה. אך הגור אריה טוען שלא כתוב 'מה עשרת הדיברות מסיני אף אלו' אלא 'מה הראשונים מסיני' וזה כולל את פרשת המזבח, ועיי"ש עוד.

2

הן אותן המצוות שמפורש בהם שנאמרו בסיני. וכוונתו שמ"אלה המשפטים" למדנו שפרשה זו עיקרית בסיני ולא נאמרה אגב האחרות.

3

כמו כן אע"פ שכל המצוות נשנו באוהל מועד, יש מצוות שמפורש בהם שנאמרו באוהל מועד- אותן המצוות ששייכות לאוהל מועד, כגון מצות הקרבנות, ומחמתם נרמזו כל המצוות כי התורה היא אחת.

4)

רש"י: ולמה נסמכה פרשת דינין וכו': רא"ם: אין דרכו של רש"י לבאר את סמיכות הפרשיות אלא אם מוכח שהפרשה נאמרה שלא כסדר, ולמה כאן דרש את הסמיכות? ועוד- אולי הפרשה נסמכה כי הם נאמרו בסמיכות, וכאן מקומה?

1.

רא"ם: מ"ואלה המשפטים" למדנו שפרשה זו נאמרה עם הדיברות 1 , וקשה למה הפסיק בפרשת המזבח בין שתי הפרשיות? כדי לדרוש את הסמיכות. 2

2.

גור אריה: קשה לרש"י למה פרשת משפטים כתובה בדיבור אחד עם פרשת המזבח 3 אע"פ שהן מצוות חלוקות. 4


1

כמובא בשאלה הקודמת מהרא"ם.

2

בכך הסביר הרא"ם את סדר דברי רש"י- בתחילה דרש רש"י את "ואלה המשפטים" שפרשה זו נאמרה עם עשרת הדיברות, ולכן היה קשה לו סדר הפרשיות ודרש את הסמיכות.

3

שבסוף פרשת יתרו, ומן הראוי היה ליתן ריווח בין פרשה לפרשה ולכתוב כאן 'וידבר ה' אל משה, אלה המשפטים'. והוסיף הגור אריה שאמנם רצינו לכתוב "ואלה המשפטים" להוסיף על הראשונים ולכן זה כתוב בדיבור אחד (כמבואר בשאלה הקודמת), אבל יותר נכון היה לחלק לשתי פרשיות ולכתוב במפורש שפרשה זו נאמרה בסיני.

4

לשיטתו מפרש הגור אריה (בניגוד לרא"ם דלעיל) שהקדים רש"י לפרש את מילת "ואלה" כי נכון לפרש תחילה את המילה עצמה ואח"כ את הסמיכות.

5)

רש"י: שתשים סנהדרין אצל המקדש [המזבח]: מה טעם הדבר?

1.

גור אריה: המזבח משים שלום בין ישראל לאביהם שבשמים על ידי הקרבנות 1 , וכן המשפטים מביאים שלום בין איש לרעהו. לכן המזבח ולשכת הגזית [מקום הסנהדרין] באמצע העולם, כי האמצע מקשר ומאחד את כל החלקים. 2


1

שהרי 'קרבן' מלשון קירבה. וכן מובא לעיל (שמות 20:22) שאסור להניף ברזל על המזבח כי הוא מביא שלום בין ישראל לה'.

2

ע"ע בשאלה הבאה על הקשר של המשפט אל המזבח, ועי' לקמ' שאלות 12-13.

6)

רש"י: שתשים סנהדרין אצל המקדש [המזבח]: בגמ' (סנהדרין דף ז ב) דרשו מהסמיכות של "ולא תעלה במעלות" לפרשת משפטים, שעל הדיינים להיות מתונים בדין ("ולא תעלה במעלות"- בחוזקה ומרוצה), ושאסור לדיין לפסוע על ראשי עם קודש (אף השופט מוזהר ב"ולא תעלה במעלות"), וצ"ב מה הקשר של הדרשות הללו לפשוטו של מקרא, ומה הקשר לאיסור העליה במעלות על המזבח?

1.

מהר"ל, חידושי אגדות (ח"ג עמ' קל"ד, ד"ה הוו מתונים, סנהדרין דף ז ב): הדין הוא לאלוקים, ובלתי אפשרי לאדם להגיע לעומקו 1 , ולכן הדין צריך מיתון, ומי שממהר להוציא משפט מקלקל את המשפט. והנה, טעם האיסור לעלות במעלות למזבח הוא שבפסיעה הזו יש גילוי ערוה, אמנם במקומות אחרים אין בכך כלום, אבל בשעת העבודה אסור שְיִטֶה מהעבודה אל הדבר הגשמי אפילו בדבר מה. גם המהירות בדין היא יציאה מהשכל ונטיה אל הגשם, ולכן שניהם שווים. 2 כך גם לפסוע על ראשי עם קודש- זו גבהות וגסות רוח, ואמרו בגמ' (סוטה דף ד ב) שגס הרוח כאילו בא על כל העריות. 3

2.

מהר"ל, נתיבות עולם (נתיב הדין פ"א, עמ' קפ"ז, ד"ה ובפ"ק דסנהדרין): טעם האיסור לעלות במעלות אל המזבח, כי צריך שהעבודה תהיה כסדר, וכל יציאה מהסדר הראוי אסורה אצל העבודה, כי אז יש בכך נטיה אל עבודה זרה שכל עניינה זרות 4 , וכשעולה במעלות יש בפסיעה הזו יציאה מהסדר וגילוי ערוה בדבר מה וזה איננו ראוי בעבודה. 5 מזה יש ללמוד למשפט שעניינו דין וסדר, ולכן צריך שיהיה מתון בדין משום שהאדם גשמי. והדין שווה למזבח- שניהם אל ה' יתברך, ולכן צריך לשים סנהדרין אצל המזבח. גם הפוסע על ראשי עם קודש יוצא מהסדר, ודבר זה פסול בדין כי צריך שהדין לא יצא מהסדר הראוי. ושני דברים נצטווינו במזבח- שלא להניף חרב ושלא לגלות ערוה, והם יציאה אל שני הקצוות. 6 על כך המשיך שגם הדיין שאיננו מתון בדין אי אפשר שיקנה השכל, ודבר זה הוא ערוה- פחיתות גשמית. וכן הוזהר הדיין שלא להתגאות ולפסוע על ראשי עם קודש כי בכך הוא נוטה אל הגשם, וסר מהשכל.


1

כמבואר לעיל שם (עמ' קל"א, ד"ה כל דיין) שהמשפט הוא הדבר המחוייב, וה' הוא מחוייב המציאות, ולכן המשפט לאלוקים. ועי' לקמ' (שאלה 12) על חומרת ההליכה לערכאות, ובשאלה 13 על סמיכות פרשת משפטים למתן תורה. וע"ע לעיל, שמות 20:33:1:1 ואילך.

2

והדין שווה למזבח שהרי שמים את הסנהדרין אצל המזבח כדברי רש"י. אולי יש להוסיף ביאור שבעבודה מתקרב האדם אל הבורא, ובמשפט משליט האדם את אמיתתו יתברך בבריאה. לכן יש מכנה משותף ביניהם, ובשניהם חובה שלא לנטות אל הגוף ופחיתותו, אלא להתרומם אל המקום הגבוה שבקומת האדם. ע"ע בדרך חיים (פ"א מי"ח, עמ' נ"ט ד"ה ומעתה יש לך להבין) על ההשוואה בין הדין לעבודה.

3

כלומר- גסות הרוח היא מידה גשמית ולכן נחשב כבא על כל העריות, וכ"כ המהר"ל בחידושי אגדות לסוטה (ח"ב עמ' ל"א, ד"ה כאלו בא, סוטה דף ד ב) שהגס נוטה אל החומר המתועב והמגונה, (ועיי"ש (ובהמשך דבריו ד"ה כאלו בנה) אודות המחלוקת האם גס הרוח כעובד ע"ז או כבא על העריות). ויסוד זה נתבאר בדבריו במקומות רבים שהגסות היא מידה חומרית, (כגון- דרך חיים פ"ו מ"ב, עמ' רפ"ב, ד"ה ואמר כי הוא משמח) וכשמה כן היא- גסה וחומרית, ולעומת זאת הענוה היא מעלה נבדלת ולכן משה רבינו שהיה עניו מכל אדם זכה ונקראת התורה על שמו. ובנתיבות עולם (נתיב התורה פ"ב עמ' י') כתב שלגשם יש רוחקים מוגבלים (-החומר זקוק לשלושת מימדי המקום כדי להתקיים- אורך, רוחב ועומק) וגס הרוח מגביל את עצמו בגדלות לומר שכך וכך הוא גדול. וע"ע בנתיב הענוה פ"ד באריכות.

4

לשונו בנתיב העבודה (המובא לקמן) שהכהנים בעבודתם היו הולכים עקב בצד אגודל, וכך לשון חז"ל בכמה מקומות אודות איסור העליה במעלות (כגון- ירושלמי ברכות פ"א ה"א). ומבואר כאן במהר"ל שההליכה באופן זה היא הליכה לפי סדר לעומת עליה במעלות שיש בה דילוג וקפיצה, ועל כך ממשיך המהר"ל שבעבודה שלא לפי סדר יש ענין של זרות ועבודה זרה. דבריו צ"ב, ונראה לפרש שבהתקרבות עקב בצד אגודל האדם מביא את עצמו אל ה' ומתקרב אליו, לעומתו ההולך בפסיעות גסות אל העבודה- בעצמו נשאר רחוק, והעבודה נעשית שלא במקומו. לכן יש בכך ענין של עבודה זרה כפי שנתבאר לעיל (עי' שמות 20:20:6:1 בהערה, וכן שם 20:21:3:1 בהערה,) שעבודה זרה עניינה לעבוד שלא מתוך קורבה אלא מתוך זרות וניכור. ביתר ביאור- עבודת הקרבנות יכולה להעשות בשני פנים- מתוך כוונה לתת למושא העבודה ולמלאות את צרכיו, או שלמושא העבודה אין צורך בקבלת הקרבן, והעבודה נעשית מתוך התבטלות של המקריב, והכרה שכל אשר יש לו שייך למי שהוא עובד אליו. הדרך הראשונה היא דרכם של עובדי ע"ז, ואילו על עבודת ה' הוזהרנו בכתבי הקודש (תהילים 50:13-14) "האוכל בשר אבירים, ודם עתודים אשתה? זבח לאלוקים תודה!". העובד לאליל שכחו מוגבל, אין ביניהם קירבה אלא יחסי תן וקח- לכן זו זרות, ואילו העובד לבורא עולם מתקרב אליו, ולכן עליו לעשות זאת עקב בצד אגודל- להביא את עצמו אל העבודה. עי' בתחילת נתיב העבודה (בנתיבות עולם ח"א עמ' ע"ז) שלענ"ד כך עולה מדבריו, ועי' לעיל שמות 20:22:1:1 בהערה. [ע"ע בחידושי אגדות (ח"א עמ' נ"א, ד"ה פסיעה גסה, שבת דף קיג ב) על ההבדל בין הליכה רגילה לפסיעה גסה, שהליכה היא כדרך כל האדם, ופסיעה גסה היא תנועה יתירה.]

5

בוודאי פשט הכתוב שהעליה במעלות יש בה גילוי ערוה, וכן מבואר במהר"ל בחידושי אגדות שבתרוץ הקודם. צ"ב א"כ כיצד זה מתקשר לאמור כאן שהעבודה צריכה להעשות כסדר- עקב בצד אגודל? אולי זהו המשך למה שנתבאר שעבודה שלא כסדר יש בה זרות, כלומר- האדם לא מתקרב בעבודה לאלוקיו אלא נשאר רחוק. זהו ענין גילוי הערוה בעבודה- אמנם הוא עוסק כרגע בדברים העומדים ברומו של עולם, אבל הוא עצמו נשאר חומרי ונמוך. [ע"ע בנתיבות עולם (נתיב הזריזות פ"ב עמ' קפ"ז) אודות הזריזות במצוות כאילו שאיננו בעל גוף.]

6

הקצה הימני הוא הפסולת של החסד – התפשטות שלא כדין עד לגילוי ערוה, והקצה השמאלי הוא הפסולת של הדין- הנפת חרב חותכת, וענין זה נתבאר לעיל, שמות 20:22:3:1.

7)

רש"י: לא תעלה על דעתך וכו': במכילתא (הובא בילקוט) דרש ר"ע- לפי שהוא אומר דבר אל בני ישראל ואמרת אליהם- שנה ושלש ורבע עד שילמדו, שנאמר ולמדה את בני ישראל. יכול למדין ולא שונין? ת"ל שימה בפיהם, או שונים ולא יודעים? ת"ל ואלה המשפטים, ערכם לפניהם כשלחן ערוך שנאמר אתה הראת לדעת. וצ"ב מה דרשנו מכל פסוק?

1.

רא"ם: ממה שכתוב (ויקרא 1:2) "דבר...ואמרת" יש להבין שהוא מחוייב רק ללמד ולשנות להם. לכן הוסיף (דברים 31:19) "ולמדה את בני ישראל"- על משה ללמדם כמה פעמים עד שתהיה שגורה בפיהם. מ"אשר תשים" הכתוב כאן למדנו שעליהם לשנותה בפיהם (מלשון "שימה בפיהם") ומ"אשר תשים לפניהם" (ולא 'להם') למדנו שעליו להטעימם טעם הדין, כשולחן הערוך לפני האדם. 1

2.

גור אריה: אם היה כתוב רק "אמור...ואמרת" 2 הייתי לומד שיקרא וישנה עמם שתהיה סדורה בפיהם כמשנתה, כי דרך בני אדם להבין את הפרשה אחרי ששמעו מרבם פעמיים ואז שונים בפיהם פעם שלישית, לכן כתוב "ולמדה" (דברים 31:19)- לא די בפעמיים, אלא ילמד עמם פעמים רבות עד שילמדו, ואז יִשנוּ הם בפיהם. 3 אלמלא "אמור...ואמרת" הייתי דורש מ"ולמדה" שילמד איתם פעם אחת היטב ויסביר להם יפה, אבל אם לא יבינו לא יצטרך לחזור להם. מ"אשר תשים לפניהם" ולא 'אשר תלמדם' למדנו שעליו לפרש להם טעמי הדבר, ונראה שלא נקרא 'לפניו' אלא אם הוא יודע את טעמו כשולחן הערוך לפניו. 4


1

ועיי"ש שהגמ' בעירובין דרשה באופן אחר.

2

במכילתא ובילקוט לפנינו (בכל הדפוסים שראיתי) דרשו זאת מ"דבר אל בני ישראל ואמרת אליהם" (ויקרא 1:2), אך בגור אריה נראה שדרשו זאת מ"אמור...ואמרת" (ויקרא 21:1). אמנם, בגור אריה בויקרא שם מפורש שהלימוד הוא מ"דבר...ואמרת", וכשכתוב "אמור...ואמרת" הוסיפו לדרוש להזהיר גדולים על הקטנים. ופירש שם ש'דיבור' מורה על דיבור כללי, והאמירה היא פרטית, ולכן בפעם הראשונה שעוד לא מבינים זה נקרא דיבור, ובפעם השניה זו כבר אמירה.

3

המהר"ל בנתיבות עולם (נתיב התורה ספ"ד, עמ' כ"ב, ד"ה ובכיצד מעברין) האריך אודות החובה להוציא דברי תורה בפה, ועי' בדבריו בדרך חיים (פ"ג מי"ג עמ' קל"ט) על מה שהוסיפו חז"ל לדרוש (עירובין נד ב) מ"שימה בפיהם" שצריך לעשות סימנים לתורה.

4

שדבר שלפני האדם והוא רואה אותו- יבוא לשון 'ראיה' כאשר הוא יודע מהותו, ולכן הוכיחו במכילתא מ"אתה הראת לדעת"- ראיה שכלית גמורה.

8)

רש"י: לפניהם- ולא לפני גוים: מנין דרשו זאת? ועוד- הרי כבר דרשנו "לפניהם" כשולחן הערוך לפניהם?

1.

רמב"ן: לא כתוב 'אשר תשים להם' אלא "לפניהם" וזה מורה שהם יהיו הדיינים, כמו "ועמדו שני האנשים...לפני הכהנים והשופטים". 1

2.

גור אריה: "לפניהם" משמע אותם שהוזכרו לעיל, דהיינו ישראל. ואם היה כתוב 'אשר תשים לפנים' הייתי דורש רק כשולחן ערוך, כיון שכתוב "לפניהם" דורשים גם למעט גוים.


1

לכאורה כוונתו שאילו נאמר 'אשר תשים להם' היינו מפרשים שילמד את הפרשה לישראל בכללות, ולא היתה בכך פניה מיוחדת אל השופט. אם כך- אולי ניתן היה למנות גוי. אך כתוב "אשר תשים לפניהם"- פונה אל הדיינים שבאים לדון לפניהם, כלומר- לא מדובר כאן רק על לימוד הפרשה לכלל ישראל, אלא לדיינים הראויים לדון. ובודאי לא מדובר כאן על גוים שישים את הפרשה לפניהם שהרי הפרשה לישראל נאמרה, ולכן דרשו שגוים פסולים לדון. (ע"ע לקמן, שאלה 9 תשובה 4 בהערה.) ע"ע ברא"ם שדן בדברי הרמב"ן.

9)

רש"י: לפניהם- ולא לפני גוים: בגמ' (גיטין פח ב) דרשו עוד "לפניהם" ולא לפני הדיוטות, וקשה- אם הדיוטות פסולים, כל שכן גוים?

1.

גור אריה: הדיוטות אינם יכולים לדון בעל כרחם של בעלי הדין, אבל אם ירצו שני הצדדים- מותר. לעומת זאת לפני גוים אסור אפי' ברצון שני בעלי הדין. 1


1

כן כתב הרמב"ן כאן. עי' בהערה לשאלה 10.

10)

רש"י: לפניהם- ולא לפני גוים: בגמ' (גיטין פח ב) דרשו עוד "לפניהם" ולא לפני הדיוטות, וקשה מנין לדרוש שתי דרשות?

1.

רש"י (גיטין דף פח ב): "לפניהם" מתייחס לשבעים הזקנים שעלו עם משה להר. 1

2.

תוספות (גיטין דף פח ב, ד"ה לפניהם): בפרשה מוזכר כמה פעמים 'אלוהים' דהיינו דיינים מומחים. 2

3.

גור אריה: מ"לפניהם" למדנו שישים לפניהם כשולחן ערוך ומוכל לאכול, וזה לא שייך אלא בדיין מומחה, וכיון שכן- מסתמא הוא סמוך.

4.

גור אריה: "תשים לפניהם" הכוונה לפני הדיינים שמונו על ידי משה, וא"כ הוא מומחה בודאי. 3


1

רא"ם: והם היו סמוכים, ולכן הדיוטות פסולים וכל שכן נכרים. תוספות שם מעירים על רש"י שהזקנים הוזכרו רק בסוף פרשת משפטים.

2

כגון בפסוק ו'- "והגישו...אל האלוהים". כדבריהם כתב הרמב"ן כאן.

3

ואל תפרש "לפניהם" לפני ישראל שילמדם את הפרשה, כי אם כך היה צריך לכתוב 'אלה הדברים' ולא "אלה המשפטים". (ע"ע לעיל שאלה 7 בהערה.)

11)

רש"י: ואפילו ידעת בדין אחד שהם דנין אותו כדיני ישראל: מנין שגם באופן כזה אסור?

1.

גור אריה: כשאינם דנים כישראל פשוט שאסור להביא דין לפניהם כי זה גזל כשמוציא ממון שלא כדין. 1


1

הובא לעיל (שאלה 7) שאסור להביא דין בפני גויים- גם כשבעלי הדין רוצים, והיה מקום לומר שבאופן כזה אין איסור גזל כי עשו מרצון, אך בגור אריה כאן נראה שגם מרצון- אם דן הגוי שלא כדין, יש בכך איסור גזל. לפי"ז נראה שגם מה שמותר ללכת לדיין הדיוט כשרצונם בכך, הכוונה דווקא כשהוא ידון דין אמת.

12)

רש"י: כשאויבינו פלילים זהו עדות לעלוי יראתם: כיצד מתפרש הפסוק לפי זה?

1.

גור אריה: 1 "לו חכמו...יבינו לאחריתם" שלא מכחם הם מושלים בנו אלא מאת ה'- "כי צורם מכרם", שהרי האומות מודים שצורם לא שווה לצורינו, ולמרות זאת "אויבינו פלילים" 2 , ומזה תבין שאם חס ושלום שווה צורם לצורינו, אז ראוי שיהיו אויבינו פלילים, ולזה גורם המביא דין בערכאות שלהם ומייקר שם עבודה זרה.


1

לשון הפסוקים (דברים 32:29-31)- לו חכמו ישכילו זאת יבינו לאחריתם. איכה ירדוף אחד אלף...אם לא כי צורם מכרם וה' הסגירם. כי לא כצורינו צורם ואויבינו פלילים.

2

אויבינו שופטים אותנו (רש"י בדברים שם).

13)

רש"י: כשאויבינו פלילים זהו עדות לעלוי יראתם: מה טעם חומר האיסור?

1.

גור אריה: המשפט לאלוקים הוא. 1 ועוד- לכל אלוהות יש משפט, ולעולם הולכים אחרי בית דין יפה (סנהדרין דף לב ב), נמצא שההולך לפני דין שלהם מייקר שם עבודה זרה ומחשיב את המשפט שלהם. 2


1

בנתיבות עולם (נתיב הדין, עמ' קפ"ה ואילך) האריך בעניינים אלו, ופירש שהמשפט לאלוקים כי המשפט איננו אפשרי אלא דבר מוכרח ומחוייב, ולכן ה' אוהב את המשפט, ומשום כך המשפט מיוחד לישראל כי ישראל הם מחויבי המציאות. ע"ע לעיל (שאלה 5) אודות המשפט, והקשר של המשפט אל המזבח. וע"ע בנתיב הדין שם (עמ' קפ"ח ד"ה ובפ"ק דסנהדרין) שלכן נקרא הדיין 'אלוהים'. ועי' לעיל (שמות 18:13:10:1 ואילך) על כך שהדיין נעשה שותף במעשה בראשית. ועי' בשאלה הבאה שלכן נסמכה פרשת משפטים לעשרת הדיברות.

2

לפרוש הראשון עצם המשפט הוא גילוי של שליטה ואלוהות, לכן הוא שייך רק לאלוקינו. לפרוש השני- לכל אלוה יש תפיסת עולם משל עצמו ולכן גם תפיסת אמת ומשפט משל עצמו, וההולך לדין לפניהם נותן להם את הבכורה. ע"ע בגור אריה כאן שהאריך בחומר האיסור של ערכאות.

ספר: פרק: פסוק:
חודש: יום: שנה:
חודש: יום: שנה:

KIH Logo
כולל עיון הדף
הקדשות ותרומותתגובות מקוראיםרשימות דוא"לחומר על כל התלמוד והמשנהשאל את הכוללקישורים ללומדי התלמודלוח למחזור הנוכחילוחות ללימודים יומיים אחרים