1)

למה נאמר כאן שאברהם חבש את החמור? למה הוזכרו שני הנערים? ולמה אברהם רכב על חמור ובלעם על אתון?

1.

מהר"ל (חידושי אגדות ח"ג, עמ' רמו, ד"ה קוסם באמתו, סנהדרין דף קה.): אברהם היה נבדל מן החומר, ולכן הוא 'רכב על החמור', ואילו בלעם היה מצורף אל החומר ולכן הוא בא על אתונו, ולכן הוא רכב על נקבה חומרית. ואצל אברהם כתוב שהיו נעריו עמו, והם יצר של עבודה זרה ויצר של עריות, כי היה נבדל מהם אף שהיו עמו, ואילו אצל בלעם היצרים צפונים בקרבו. 1


1

והאריך בזה המהר"ל בדרך חיים, פ"ה מי"ט, עמ' רסד, ד"ה כל מי, עיי"ש.

2)

מה מיוחד בחומר הזה שדוקא עליו רכב אברהם? ודרשו חז"ל שהחמור הזה נברא בין השמשות ועליו רכב משה וירכב המשיח, וצריך ביאור מה הענין בזה?

1.

גור אריה (שמות ד,כ): אברהם היה מיוחד בכך שהוא התרומם מעל כל הנמצאים והוא היה אב לכל העולם- אב המון גוים, (ועיי"ש גם במשה ובמשיח כעי"ז.) ולכן נאמר עליו שהוא רכב על החמור, כי הרוכב מתנשא על הבהמה- ואברהם רכב על עולם הטבע. לכן נברא החמור הזה בין השמשות כי אז נבראו הדברים הבלתי טבעיים. עיי"ש. 1


1

עיי"ש שדוקא החמור ראוי לענין זה כי הוא בעל החיים הפשוט ביותר [-חסר ביטוי עצמי] ולכן הוא עומד לקבל צורה [-הכוונה ותכלית] מהאדם הרוכב עליו. ועי' מה שכתבנו לקמן 2:4:20:1 ואילך.

3)

לשם מה כתבה התורה שאברהם ביקע עצים לעולה?

1.

מהר"ל (גבורות ה' פ"מ, עמ' קנא, ד"ה עוד שם): במדרש כתוב שבשכר ב' בקיעות אלו זכה אברהם שיבקע הים לפני בני ישראל. והפרוש, שהים נקרע מחמת שהנבדל פועל בחומר, 1 ואברהם דחה טבעו מפני שכלו שהרי הטבע לא נותן לאב לשחוט את בנו, ולכן נדחה טבע המים מפני בניו. וזה ענין ביקוע העצים, כי הקרבת החומר לפני ה' הנבדל מהחומר היא מפני שאין במדריגת ה' מציאות לשום נמצא 2 , ואברהם הוא הראוי לשמש לזה כי הוא נבדל מהחומר. עיי"ש.


1

כלומר- כחו של הרוחני הנבדל מהחומר גובר על הכח החומרי, והמים הם חומריים (כפי שהאריך המהר"ל בגבורות ה' פי"ד עמ' ע' ד"ה ובבראשית).

2

עי' במהר"ל בנתיבות עולם (תחילת נתיב העבודה) שהקרבת הקרבן נקראת 'עבודה' מפני שהקרבן מורה שהכל קנוי לו כי מה שקנה עבד קנה רבו, עיי"ש היטב.

שאלות על רש"י

4)

רש"י: ויחבש - הוא בעצמו וכו': מנין לדרוש כך?

1.

גור אריה: פשוט שהוא חבש את החמור כי לא ניתן לירכב בלי חמור, [ובהכרח החידוש הוא שאברהם עשה זאת בעצמו].

5)

רש"י: נעריו- ישמעאל ואליעזר: מנין ש'נעריו' הם ישמעאל ואליעזר דוקא?

1.

גור אריה: לא כתוב 'שני נערים' אלא "נעריו", משמע הנערים המיוחדים לו.

6)

רש"י: שאם יצטרך האחד לנקביו ויתרחק יהיה השני עמו: קשה שאצל בלעם פירש רש"י שלקח עמו ב' נערים כדי שאם יזדקק האחד לנקביו יהיו השנים משמשים זה את זה?

1.

גור אריה (במדבר כב,כב): אצל בלעם הלכו עמו עוד אנשים ומותר לו לצאת לדרך בלי משמשים, אלא שמידת דרך ארץ לקחת שנים שיהיו משמשים זה את זה, אבל כאן הלך אברהם לבדו ומשום סכנה אסור לו לצאת בלי שני משמשים, כדי שלא ישאר בלי שמירה.

ספר: פרק: פסוק:
חודש: יום: שנה:
חודש: יום: שנה:

KIH Logo
כולל עיון הדף
הקדשות ותרומותתגובות מקוראיםרשימות דוא"לחומר על כל התלמוד והמשנהשאל את הכוללקישורים ללומדי התלמודלוח למחזור הנוכחילוחות ללימודים יומיים אחרים