שאלות על רש"י

1)

רש"י: ליוצא מבית דין זכאי...שאין מחזירין אותו לבית דין לחייבו...וזה צדיק הוא, שנצטדק בבית דין: מה טעם הדבר? ועוד- א"כ נמצא רשע נשכר?

1.

מהר"ל, באר הגולה (באר ב', עמ' כ"ה, על פרק קמא דמכות, דף ה ב): בית דין צדק, מאחר שיצא מהם זכאי לא ראוי שיחזרו ויחייבו אותו. 1 ואל תחשוב שיהיה רשע נשכר, "כי לא אצדיק רשע" ואני אדון אותו. 2


1

לכאורה כוונתו שמגמתם של בית דין להצדיק את הנידון ככתוב "והצילו העדה", ולכן לא מחזיר לחובה וכפי שמרחיב המהר"ל בהמשך דבריו (עמ' כ"ו, על פרק קמא דסנהדרין, דף לז א.)

2

המהר"ל שם דן על עדים זוממים שאם כבר נעשה מעשה על פיהם אינם נהרגים, ופירש שם את טעם הדין הזה, והקשה- סוף סוף נמצא שגרם מות לחברו מבלי שיענש? ותירץ שיש משפט מצד הדין בעצמו וזו התורה האלוקית שהיא תורת אמת, [לכאורה ביאור דבריו כעין מה שכתב בתפארת ישראל (תחילת פי"ח) שהתורה היא אמת בעצם ולא במקרה- כך כאן, אמת מוחלטת ולא על פי הנסיבות.] ואם חסר כחוט השערה שאין הדין נותן להמיתו, אין דמו נשפך, אלא ה' ידון אותו בדקדוק כחוט השערה- לא יוסיף ולא יפחת, וה' יאבד את החוטאים ויתקן את ישראל. אמנם, אם הדור פרוץ- אז בית דין מכין ועונשין שלא מן הדין, כהוראת שעה ולתקן פירצת הדור. [ע"ע בדרשות הר"ן (דרוש י"א) שהאריך לחלק בין משפט המלך למשפט הסנהדרין, שתפקיד המלך לדון לפי צורך הדור, וכשאין מלך, אז הסנהדרין מכין ועונשין שלא מין הדין, לפי צורך הדור.] יש לדקדק מדברי המהר"ל הללו שכאשר הדור צדיק אז הקב"ה מתערב בעצמו לכלות את הרשעים, ורק כאשר הדור פרוץ, אז אין ישראל זכאים לכך ועל בית דין לעשות זאת.

ספר: פרק: פסוק:
חודש: יום: שנה:
חודש: יום: שנה:

KIH Logo
כולל עיון הדף
הקדשות ותרומותתגובות מקוראיםרשימות דוא"לחומר על כל התלמוד והמשנהשאל את הכוללקישורים ללומדי התלמודלוח למחזור הנוכחילוחות ללימודים יומיים אחרים